Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-06-2018 | Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018

Epidemiologie en klachtenpresentatie in de eerste lijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2018
Auteurs:
Dr. Annemarie A. Uijen, Dr. Kees van Boven

Samenvatting

Hartfalen is een aandoening die ontstaat als het hart niet in staat is voldoende bloed rond te pompen. Het komt voornamelijk voor vanaf de leeftijd van 65 jaar. Hoe ouder de patiënt, hoe meer kans op hartfalen. Patiënten bij wie de diagnose hartfalen gesteld wordt presenteren zich voornamelijk met kortademigheid en enkeloedeem. Veelvoorkomende aandoeningen die vaak samen voorkomen met hartfalen zijn COPD, hypertensie, ischemisch hartlijden en atriumfibrilleren. Hartfalen heeft een zeer slechte prognose. Vijf jaar na het stellen van de diagnose is 30 % van de patiënten in de leeftijdsgroep 45–65 jaar overleden. Bij 65-plussers ligt dit op ongeveer 57 %.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hartfalen en COPD