Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-06-2018 | Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018

Training als therapie voor patiënten met hartfalen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2018
Auteur:
Johan Aernout Snoek

Samenvatting

Oefentherapie kan bij patiënten met hartfalen voor een verlaging van het aantal ziekenhuisopnames zorgen en de kwaliteit van leven verbeteren. Thuis trainen met behulp van telemonitoring en coaching lijkt daarbij even effectief als een oefenprogramma in een revalidatiecentrum. Een trainingsvolume overeenkomend met de helft tot twee derde van de Nederlandse norm voor gezond bewegen lijkt optimaal om het risico van een ongeplande opname of sterfte te verminderen en meer is mogelijk contraproductief. Indien er een voorkeur bestaat voor laag-intensief trainen dan lijkt het ophogen van de trainingsfrequentie en de trainingstijd het meest effectief om het inspanningsvermogen te verbeteren. Alhoewel een hogere trainingsintensiteit een grotere verbetering lijkt te geven van het inspanningsvermogen, is dit effect van inspanningen met een hartslag boven 80 % van de maximale hartslag niet meer aannemelijk. Krachttraining is een effectieve manier om zowel de kracht als het inspanningsvermogen te verbeteren en lijkt vooral nuttig bij patiënten die niet meer in staat zijn om een inspanning gedurende lange tijd vol te houden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hartfalen en COPD