Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-06-2018 | Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018

Medicamenteuze behandeling van hartfalen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2018
Auteur:
Dr. Evert J. P. Lamfers

Samenvatting

In 2008 introduceerde de kleurrijke Engelse hartfalenpioneer Philip Poole-Wilson de begrippen hartfalen met verminderde en hartfalen met bewaarde ejectiefractie; sindsdien is de medicamenteuze behandeling van hartfalen hierop gebaseerd. In deze bijdrage wordt een overzicht hiervan gegeven, enigszins op historische basis, waarbij gebruik wordt gemaakt van de laatste richtlijnen van de European Society of Cardiology (2016) met aangeven van adviesklasse en bewijskracht. Deze richtlijnen worden eveneens gebruikt in het CONNECT-hartfalenprogramma, dat onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie is opgesteld en waarin huisartsengroepen van diverse regio’s in Nederland actief worden betrokken bij het vervolgbeleid van deze patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hartfalen en COPD