Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-11-2016 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 4/2016

Podosophia 4/2016

Hamstrings in high speed

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 4/2016
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

Bij hardlopen komen veelvuldig blessures voor van de hamstrings, met name van de m. biceps femoris, caput longum. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de blessure optreedt aan het eind van de zwaaifase. Het naar voren zwaaiende been moet in deze fase eerst worden afgeremd en vervolgens naar achteren worden versneld, door respectievelijk een excentrische en een concentrische contractie van de m. biceps femoris. Bij een situatie waarin op het moment van de excentrische contractie de m. biceps femoris in een vrijwel maximaal verlengde positie zou verkeren, kan deze spier volgens de kracht-snelheidsrelatie relatief weinig kracht leveren. Hypothetisch verhoogt een spierverkorting van de m. biceps femoris het risico op een blessure.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Podosophia 4/2016 Naar de uitgave