Skip to main content
Top

2010 | Boek

Haal het beste uit jezelf!

Verhoog je persoonlijke effectiviteit

Auteurs: Lia Bijkerk, Wilma van der Heide

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Hoe kunnen studenten maximaal gebruik maken van hun kwaliteiten en interesses tijdens de opleiding, in stages, bij het afstuderen en tijdens het werk? Hoe kunnen studenten beter omgaan met stress en met tijd? Hoe kunnen zij betere gesprekken leren voeren en effectiever samenwerken? Hoe onderscheiden zij zich van anderen en kunnen zij innovatieve producten en diensten verzinnen? In dit boek voor studenten wordt de theorie van acht thema’s in het kader van persoonlijke effectiviteit beknopt beschreven. 

De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld met daarin een praktijkvoorbeeld afkomstig uit het hbo, de beschrijving van de algemene competentie waaraan gewerkt wordt en een leertekst met voorbeelden, tips, modellen, vuistregels, do’s en don’ts. De hoofdstukken eindigen met praktische opdrachten en een doorverwijzing naar specifieke literatuur of websites die ondersteunend kunnen werken. 

Op de bij het boek behorende website kunnen studenten de testen uit het boek maken en de benodigde bestanden voor hun portfolio downloaden. Met behulp van dit boek kunnen studenten de algemene competenties: mondeling communiceren, samenwerken en professionaliseren vergroten. Het boek kan gebruikt worden als hulpmiddel bij lessen in het kader van de studieloopbaanbegeleiding of als ondersteuning bij regiekring bijeenkomsten. Studenten kunnen het boek ook individueel doorwerken om het beste uit zichzelf te halen.

Inhoudsopgave

Voorwerk

Inleiding

Inleiding
Samenvatting
Hoe kun je maximaal gebruik maken van je kwaliteiten en interesses tijdens je opleiding, in stages en bij het afstuderen? Hoe kun je beter omgaan met stress en met tijd? Hoe kun je betere gesprekken leren voeren en effectiever samenwerken? Hoe onderscheid je je van de anderen en kun je innovatieve producten en diensten verzinnen?
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide

Communiceren

Voorwerk
1 Communicatie in de regiekring
Samenvatting
Aan het einde van de introductieweek van haar nieuwe hbo-opleiding heeft Ellen met haar vriend Bram op een terrasje in Amsterdam afgesproken. Het is gelukkig mooi weer en op dit tijdstip een drukte van belang, maar ze vinden toch nog een leuk plekje aan de kade. Ellen zit boordevol van haar ervaringen van deze afgelopen week en heeft veel te vertellen. Bram is docent geschiedenis aan een middelbare school in Zaanstad en heeft een loeizware week achter de rug. Hij kan dan ook geen pap meer zeggen. ‘Laat Ellen maar lekker kletsen …’, denkt hij en met de warme zon op zijn bol droomt hij – lui achteroverleunend in de diepe stoel – meteen weg achter zijn biertje.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
2 Feedback geven en ontvangen in de regiekring
Samenvatting
Na de rommelig verlopen bijeenkomst van de regiekring voelde Esther zich als voorzitter erg onvoldaan. Iedereen had maar door elkaar heen zitten kletsen zonder fatsoenlijk te luisteren of elkaar uit te laten praten.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide

Samenwerken

Voorwerk
3 Samenwerken in de regiekring
Samenvatting
Over zes maanden wordt er een muziekconcours op de hogeschool van Hannelore georganiseerd, speciaal voor studenten, docenten en overige medewerkers.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
4 Opkomen voor jezelf in de regiekring
Samenvatting
‘Ik heb helemaal geen zin in de bijeenkomst van de regiekring, ik heb gewoon het gevoel dat ik niet serieus wordt genomen. Als ik wat tegen Said zeg, kijkt hij mij helemaal niet aan en als ik Lida en Sarah feedback geef, vallen ze meteen over mij heen: ik zie het verkeerd, zij doen helemaal niets fout, ik ben zelf niet goed bezig, enzovoort.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
5 Vergaderen in de regiekring
Samenvatting
‘Vandaag was het weer prijs in de regiekring’, verzucht Harm aan het einde van de dag.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide

Professionaliseren

Voorwerk
6 Reflecteren in de regiekring
Samenvatting
Repko is negentien jaar en loopt stage fysiotherapie in een revalidatiekliniek in de Randstad. Hij wil graag fysiotherapeut worden, heeft bewust gekozen voor deze opleiding en vond de opleiding tot nu toe heel interessant, maar de stage valt hem vreselijk tegen.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
7 Intervisie in de regiekring
Samenvatting
De vorige regiekringbijeenkomst heeft op basis van het reflectiemodel van Korthagen verschillende regievragen opgeleverd. Vandaag komt de regiekring opnieuw bij elkaar, samen met docent Mark.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
8 Coaching in de regiekring
Samenvatting
Ans is in deze periode bezig met haar eerste stage verpleegkunde op de afdeling chirurgie van een groot regionaal ziekenhuis. Ans is met een ambitieus werkplan op haar stageplek gestart.
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
Nawerk
Meer informatie
Titel
Haal het beste uit jezelf!
Auteurs
Lia Bijkerk
Wilma van der Heide
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7808-1
Print ISBN
978-90-313-7807-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7808-1