Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Greenlight laser turp; analyse na anderhalf jaar vaporiseren | Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor Urologie 4/2014

GreenLight Laser TURP; analyse na anderhalf jaar vaporiseren

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 4/2014
Auteurs:
I. Hofmeester, J.H. Roelink, G.J. Molijn, O.L.W.B. van Balen, H.E. Dijkema
Belangrijke opmerkingen
* I. Hofmeester, anios urologie, ten tijde van het schrijven van dit artikel in Ziekenhuis Groep Twente Almelo/Hengelo, heden in Isala klinieken, Zwolle J.H. Roelink, G.J. Molijn, O.L.W.B. van Balen, H.E. Dijkema, urologen Ziekenhuis Groep Twente Almelo/Hengelo

Samenvatting

Inleiding:

Behandeling door middel van elektrochirurgische transurethrale resectie van de prostaat (TURP) is de gouden standaard voor de behandeling van lower urinary tract symptoms (LUTS) door benigne prostaathyperplasie (BPH). Als alternatief wordt fotoselectieve vaporisatie van de prostaat (PVP) toegepast. In deze studie worden de resultaten gemeld van de behandeling met de 120 W High Performance System (HPS) GreenLight Laser, waarbij ook een subgroep patiënten met een prostaat > 80 ml wordt geanalyseerd.

Materiaal en methoden:

221 patiënten met LUTS op basis van BPH ondergingen laservaporisatie. De operatiekarakteristieken zijn beschreven. De uitgangssituatie voor de operatie is bepaald met de International Prostate Symptom Score (IPSS) en de Quality of Life (QoL) score, uroflowmetrie, residumeting, meting van het prostaatvolume en een PSAtest. Postoperatief zijn opnieuw IPSS-score, flowmetrie en residu bepaald (na zes weken, en na zes en 18 maanden). Zes maanden postoperatief zijn tevens het prostaatvolume en de PSA bepaald. Prostaten van 80 ml of meer werden ook als subgroep nagekeken.

Resultaten:

De gemiddelde leeftijd was 69 jaar (44-97). Operatiekarakteristieken: gemiddelde opnameduur twee dagen (range 1-12), gemiddelde OK-duur 61 minuten (range 19- 180), gemiddelde lasertijd 31 minuten (range 6-124), gemiddeld energieverbruik 197 kJ (range 0,2-692). Na 18 maanden was de IPSS gemiddeld 14,2 punten afgenomen ten opzichte van de preoperatieve waarde. De Qmax na 18 maanden was 19 ml/sec (9,4-39). Operatiekarakteristieken grote prostaten: gemiddelde opnameduur twee dagen (range 2-5), gemiddelde OK-duur 96 minuten (range 35-180), gemiddelde lasertijd 56 minuten (range 6-114), gemiddeld energieverbruik 361 kJ (range 61-692). Postoperatieve resultaten waren gelijkwaardig aan die van de gehele groep.

Conclusie:

Behandeling met de GreenLight Laser lijkt ook na 18 maanden effectief bij LUTS op basis van BPH, ook bij grote prostaten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor Urologie 4/2014 Naar de uitgave

Een 26-jarige vrouw met een geïsoleerde traumatische blaasruptuur

Case report. Een 26-jarige vrouw met een geïsoleerde traumatische blaasruptuur

EditorialNotes

Editorial

Profylactische tepelbestraling bij bicalutamidegebruik vanwege prostaatkanker

Profylactische tepelbestraling bij bicalutamidegebruik vanwege prostaatkanker: klinische noodzaak?