Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Eten en drinken

Auteur : Ronald Geelen

Gepubliceerd in: Dementiezorg in de praktijk - deel 2

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Als pasgeborene zijn we volledig afhankelijk, bijvoorbeeld wat betreft het binnenkrijgen van genoeg vocht en voeding. Soms eindigen we op latere leeftijd in een vergelijkbare afhankelijkheid; dementie maakt het risico daarop groter. Bij het afwijzen van voedsel en vocht liggen uiteraard gezondheidsproblemen op de loer. Een slechte inname kan een signaal zijn dat de cliënt zich niet prettig voelt en iets mankeert. Dit is tevens vaak belastend voor verwanten en zorgverleners. In dit hoofdstuk komen de wetenswaardigheden rondom voeding en vochtinname aan bod. We gaan in op invloeden vanuit werkroutines en opvattingen, op omgevingsinvloeden en patronen in contact rondom eten en drinken. Naast aandachtspunten voor de begeleiding, bespreken we de behandelmogelijkheden. Met eenvoudige veranderingen is vaak veel winst te behalen, niet alleen wat betreft vocht- en voedselinname, maar ook wat betreft onderling contact en welbevinden. Net zoals het aanbieden van eten en drinken een teken van gastvrijheid is, geven betrokken begeleiders de nodige aandacht aan vocht en voeding.
Literatuur
1.
go back to reference Denis, R (2005). Borrelpraat van een hotelbaas? Het rapport-Kennedie over de verpleeghuizen in Nederland. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 4, 10–11. Denis, R (2005). Borrelpraat van een hotelbaas? Het rapport-Kennedie over de verpleeghuizen in Nederland. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 4, 10–11.
2.
go back to reference Derix, F. (1999). Voeding en obstipatie: zet die darmen aan het werk! Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 2 (11), 12–14. Derix, F. (1999). Voeding en obstipatie: zet die darmen aan het werk! Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 2 (11), 12–14.
3.
go back to reference Diesfeldt, H. (2008). Geen dorst? Wel drinken. De dorstlessende illusie van ouder wordende hersenen. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 4 (20), 24–26. Diesfeldt, H. (2008). Geen dorst? Wel drinken. De dorstlessende illusie van ouder wordende hersenen. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 4 (20), 24–26.
4.
go back to reference Geelen, R. (2004). Het bewonersberaad in de praktijk. Samen wonen doe je niet alleen. Maanblad Activiteitensector, 4, 10–13. Geelen, R. (2004). Het bewonersberaad in de praktijk. Samen wonen doe je niet alleen. Maanblad Activiteitensector, 4, 10–13.
5.
go back to reference Moei, J. de & Cahn, L. (1997). De weg naar het einde: versterving en euthanasie. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 2 (9), 2–5. Moei, J. de & Cahn, L. (1997). De weg naar het einde: versterving en euthanasie. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 2 (9), 2–5.
6.
go back to reference Mugge, J. & Jentjens, A. (2010). Gewoon even slikken? Slikproblemen bij dementie. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 3 (22), 16–19. Mugge, J. & Jentjens, A. (2010). Gewoon even slikken? Slikproblemen bij dementie. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 3 (22), 16–19.
7.
go back to reference Twickler, M. & Otten, M. (1997). Zwakke schakels op oudere leeftijd: de keten van de spijsvertering. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 1 (9), 12–15. Twickler, M. & Otten, M. (1997). Zwakke schakels op oudere leeftijd: de keten van de spijsvertering. Denkbeeld, Tijdschrift voor Psychogeriatrie, 1 (9), 12–15.
8.
go back to reference www.bmiberekenen.nl. Website waarop je na het invullen van basisgegevens de BMI kunt laten uitrekenen en meteen de betekenis van de uitslag kunt aflezen. www.​bmiberekenen.​nl. Website waarop je na het invullen van basisgegevens de BMI kunt laten uitrekenen en meteen de betekenis van de uitslag kunt aflezen.
9.
go back to reference www.stuurgroepondervoeding.nl. Website met informatie over ondervoeding in de zorg. Er is een specifieke ingang voor verschillende sectoren, zoals ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, eerstelijnszorg en thuiszorg. Via de website is ook de SNAQ RC te achterhalen, een instrument dat houvast geeft bij het screenen en behandelen van ondervoeding bij opgenomen ouderen. www.​stuurgroeponderv​oeding.​nl. Website met informatie over ondervoeding in de zorg. Er is een specifieke ingang voor verschillende sectoren, zoals ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, eerstelijnszorg en thuiszorg. Via de website is ook de SNAQ RC te achterhalen, een instrument dat houvast geeft bij het screenen en behandelen van ondervoeding bij opgenomen ouderen.
10.
11.
go back to reference Zorginnovatie.hr.nl/PageFiles/86690/Afweergedrag-richtlijn-2009.pdf. Document over omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie. Richtlijn voor verzorgenden niveau 3 in verpleeg- en verzorgingshuizen. Zorginnovatie.hr.nl/PageFiles/86690/Afweergedrag-richtlijn-2009.pdf. Document over omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie. Richtlijn voor verzorgenden niveau 3 in verpleeg- en verzorgingshuizen.
Metagegevens
Titel
Eten en drinken
Auteur
Ronald Geelen
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0772-2_4