Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-09-2018 | Uitgave 8/2018

Bijblijven 8/2018

Epidemiologie van psychische problematiek in de eerste lijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2018
Auteurs:
Dr. C. van Boven, Dr. A. Uijen

Samenvatting

Psychische problemen zijn een veelvoorkomende reden om de huisarts te bezoeken. De introductie van de praktijkondersteuner GGZ in de huisartsenpraktijk heeft ervoor gezorgd dat steeds meer psychische problematiek in de huisartsenpraktijk blijft. Met behulp van gegevens uit het Transitieproject1 (1.995 t/m 2014, gemiddeld 14.500 ingeschreven patiënten per jaar) hebben wij gekeken naar de prevalentie van psychische problematiek, de reden van komst bij psychische problemen als einddiagnose, het beleid van de huisarts bij een patiënt met psychische problemen en de relatie met enkele chronische somatische aandoeningen. We hebben ons gericht op alle episodes waarbij de huisarts een diagnose stelde binnen het P-hoofdstuk (psychische problemen) van de ICPC (International Classification of Primary Care). We hebben onderscheid gemaakt naar psychische problemen op het niveau van symptomen (bijvoorbeeld depressief of angstig gevoel; ICPC P01 t/m P29) en op het niveau van ziekten (bijvoorbeeld depressie of angststoornis; ICPC P70 t/m P99).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2018

Bijblijven 8/2018 Naar de uitgave