Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

20-09-2018 | Uitgave 8/2018

Bijblijven 8/2018

55-plussers en problematisch alcoholgebruik in de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2018
Auteurs:
Han Luijkx, Dr. Rob Kok

Samenvatting

Nederlandse ouderen zijn de afgelopen decennia meer alcohol gaan gebruiken. Een kleine groep drinkt daarbij overmatig. Overmatig gebruik van alcohol kan tot medische problemen leiden die niet altijd als zodanig worden herkend.
Er zijn effectieve interventies binnen de eerste lijn bij overmatig alcoholgebruik en bij de lichte DSM-5-stoornis in het gebruik van alcohol (SGA).
Deze interventies zijn er op gericht via motiverende gespreksvoering (MGV) de leefstijl te veranderen in de richting van gezonder gedrag.
Bij de ernstiger SGA, vaak met neiging tot recidief in combinatie met somatische en/of psychiatrische stoornissen, is verwijzing naar de tweede lijn een goede keuze.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2018

Bijblijven 8/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

GGZ nieuwe stijl