Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Gecompliceerd tandletsel bij een 7-jarige | Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015

Endodontische én restauratieve behandeling

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2015
Auteurs:
Marga Ree, Caroline Werkhoven
Belangrijke opmerkingen
Marga Ree is tandarts-endodontoloog en voert een verwijspraktijk voor endodontologie in Purmerend. Zij geeft lezingen en hands-on cursussen in binnen-en buitenland. Informatie: www.endopraktijkree.nl, of www.facebook.com/endopraktijkree.
Caroline Werkhoven is algemeen practicus gespecialiseerd in esthetisch restauratieve tandheelkunde en StyleItaliano member. Zij verzorgt workshops en lezingen in praktijken en is eigenaresse van de Mooie Tanden Kliniek in Amsterdam. Informatie: info@mooietandenkliniek.nl.
De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan worden opgevraagd via het mailadres <redactie-tp@planet.nl>
Caroline Werkhoven is een van de sprekers op de ‘Create your own Style’- dag op 9 oktober in Delft. Marga Ree is dat op 30 oktober op het congres ‘Tandletsel: van trauma tot duurzaam functieherstel’ in Bussum.
Zie voor info de Agenda achterin deze uitgave.

Samenvatting

Epidemiologische onderzoek toont aan dat bijna 25% van alle twaalfjarige kinderen enige vorm van tandletsel aan een blijvend gebitselement heeft opgelopen. De eerste hulp bij trauma is cruciaal en in hoge mate bepalend voor de verdere prognose van het element. Hierin moeten endodontische, parodontale en restauratieve aspecten worden betrokken. Als de pulpa van een permanent onvolgroeid element necrotisch wordt, stopt de dentinevorming en resteert een korte radix met een wijd open apex en zeer dunne dentinewanden die gemakkelijk kan fractureren. Daarom is na het uitvoeren van een endodontische behandeling een adequate restauratieve vervolgbehandeling met als doel het element zoveel mogelijk te verstevigen, van het grootste belang om een goede lange-termijnprognose te waarborgen. Tevens is het cruciaal om zoveel mogelijk tandweefsel te behouden bij het restaureren van een element met een kroon- of kroon/wortelfractuur. Dit betekent dat een minimaal invasieve restauratie van composiet de voorkeur verdient.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Rectificatie

Heynick’s hoek

Molaren en het geheugen

OriginalPaper

Reacties van lezers