Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015

Het belang van krimp en krimpspanning

Effecten tijdens de verharding van composieten

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2015
Auteurs:
Cees J. Kleverlaan, Leontine A. Jongsma
Belangrijke opmerkingen
Cees Kleverlaan en Leontine Jongsma zijn verbonden aan de Sectie Tandheelkundige Materiaalwetenschappen, ACTA, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit, Amsterdam.
* Dit artikel verscheen eerder als ‘Het belang van krimp en krimpspanning tijdens de verharding van composieten’ in VVT Magazine, maart 2015, nr. 3.

Samenvatting

De basis van de meeste tandheelkundige composieten bestaat uit monomeren zoals bisfenol-A diglycidylether methacrylaat (Bis-GMA) en tri-ethyleenglycoldimethacrylaat (TEGDMA), gecombineerd met vuldeeltjes van verschillende grootte en samenstelling. Tijdens het verharden met de lamp worden de monomeren omgezet tot een polymeer, waarbij het materiaal zal gaan krimpen. Deze krimp leidt tot krimpspanning binnen het materiaal. Wat is het effect hiervan op de restauratie?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

Tandartspraktijk 7/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Product nieuws

Heynick’s hoek

Molaren en het geheugen

Gecompliceerd tandletsel bij een 7-jarige

Endodontische én restauratieve behandeling

OriginalPaper

Rectificatie