Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-09-2020 | Nieuws | Uitgave 10/2020

Huisarts en wetenschap 10/2020

Eenmalige behandeling tegen spoelwormen ook effectief

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2020
Auteur:
Tjerk Wiersma
Belangrijke opmerkingen
Wiersma Tj. Eenmalige behandeling tegen spoelwormen ook effectief. Huisarts Wet 2020;63(10):87. DOI:10.1007/s21445-020-0849-5.
Mogelijke belangverstrengeling: de auteur was betrokken bij de totstandkoming van de NHG-Behandelrichtlijn Worminfecties.
Dit is een PEARL, bruikbare wetenschap voor de werkvloer op basis van de Cochrane Database of Systematic Reviews.

Samenvatting

Infecties met spoelwormen (Ascaris lumbricoides) komen ook in Nederland veelvuldig voor, maar geven zelden klachten zodat de huisarts maar weinig mensen met deze aandoening ziet. Bij kinderen in tropische gebieden is de ziektelast van spoelwormen evenwel hoog. De auteurs van deze cochranereview bekeken de effectiviteit en veiligheid van middelen tegen Ascaris lumbricoides bij kinderen en volwassenen wereldwijd. Zij concluderen dat eenmalige doseringen van albendazol, mebendazol en ivermectine zeer effectief zijn en dat er geen verschillen zijn tussen deze middelen onderling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2020

Huisarts en wetenschap 10/2020 Naar de uitgave