Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-02-2020 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 1/2020 Open Access

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2020

Een rookvrije zone in Rotterdam: wat is er te winnen?

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Nazmi Dereci, Leonieke J. Breunis, dr. Marlou L. A. de Kroon, dr. Jasper V. Been
Belangrijke opmerkingen

Electronic supplementary material

The online version of this article (https://​doi.​org/​10.​1007/​s12508-020-00251-1) contains supplementary material, which is available to authorized users.

Samenvatting

Het doel van dit onderzoek was het rookgedrag meten binnen de voorgenomen eerste rookvrije zone in Rotterdam. In de winter van 2018–2019 is gedurende 37 dagen het aantal rokers geteld op het voorgenomen rookvrije terrein rondom het Erasmus MC, de nabijgelegen Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium. Ook het gebruik van de rookabri, kenmerken van de rokers en het aanspreekgedrag zijn geobserveerd. Op basis van deze metingen schatten wij dat er tijdens werktijden dagelijks bijna 4.500 rokers waren in de voorgenomen rookvrije zone. De meeste rokers bevonden zich rondom de hoofdingang van het Erasmus MC (n = 948) en de ingang van de Hogeschool (n = 614). Van de rokers rondom het Erasmus MC was 30 % herkenbaar als Erasmus MC-werknemer en 4 % als patiënt. Rondom de scholen was 69 % herkenbaar als student en 12 % als werknemer. Rondom het Erasmus MC maakte 75 % van de rokers geen gebruik van een rookabri. Van hen werd slechts 0,2 % zichtbaar verzocht om elders te roken. Rondom de onderwijsinstellingen rookte 25 % binnen de bestaande rookvrije zone voor een van de ingangen. Van hen werd 5 % zichtbaar verzocht om elders te roken. Dagelijks zijn er veel rokers in het voorgenomen rookvrije gebied in Rotterdam. Het gebruik van de rookabri’s en het aanspreekgedrag was minimaal. De uitkomsten van dit onderzoek laten zien welke potentiële winst er te behalen is bij het implementeren van een volledig rookvrij beleid.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Extra materiaal
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2020 Naar de uitgave