Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Beschouwing | Uitgave 1/2015

Huisarts en wetenschap 1/2015

Een ernstige psychiatrische aandoening verkort de levensverwachting

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2015
Auteur:
Dan Cohen
Belangrijke opmerkingen
Geestelijke Gezondheidszorg Noord-Holland Noord, Polikliniek Metabole Screening, FACT-team Heerhugowaard, Hectorlaan 190, 1702 CL Heerhugowaard: dr. D. Cohen, psychiater • Correspondentie: d.cohen@ggz-nhn.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: de auteur heeft een educational grant ontvangen van AstraZeneca Nederland BV om over dit onderwerp te schrijven, zonder dat verder overleg over de inhoud heeft plaatsgevonden.

Samenvatting

Cohen D. Een ernstige psychiatrische aandoening verkort de levensverwachting. Huisarts Wet 2015;58(1):16-8.
Patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) hebben een sterk verkorte levensverwachting, wat vooral te wijten is aan een relatief hoge cardiovasculaire mortaliteit. Het is daarom aan te bevelen EPA als aparte risicofactor op te nemen in de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement, naast de twee reeds bestaande indicaties diabetes mellitus en reumatoïde artritis. Net als bij deze twee aandoeningen is het cardiovasculair risico van een EPA in te schatten door bij de kalenderleeftijd vijftien jaar op te tellen. Cardiovasculair risicomanagement bij EPA kan eenvoudiger, goedkoper en doeltreffender worden wanneer dat gebeurt door een daartoe geschoold psychiatrisch verpleegkundige of verpleegkundig specialist binnen een FACT-team. Deze teams zijn bovendien goed in staat problemen rond de therapietrouw bij EPA-patiënten adequaat te ondervangen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Huisarts en wetenschap 1/2015 Naar de uitgave