Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Nascholing | Uitgave 1/2015

Huisarts en wetenschap 1/2015

Dermatoscopie in de huisartsenpraktijk 1

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Lisanne Secker, Wilma Bergman, Nicole Kukutsch
Belangrijke opmerkingen
LUMC, afdeling Dermatologie, Albinusdreef 2, 2300 RC Leiden: L.J. Secker, arts-assistent in opleiding; prof.dr. W. Bergman, dermatoloog; dr. N.A. Kukutsch, dermatoloog •Correspondentie: N.A.Kukutsch@LUMC.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Secker LJ, Bergman W, Kukutsch NA. Dermatoscopie in de huisartsenpraktijk 1. Huisarts Wet 2015;58(1):38-41.
De huisarts speelt een belangrijke rol bij de diagnostiek van maligne huidafwijkingen. Diagnostiek van gepigmenteerde huidafwijkingen met het blote oog heeft een relatief lage sensitiviteit en specificiteit. Dermatoscopie maakt structuren in de huid zichtbaar die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Door gepigmenteerde huidafwijkingen dermatoscopisch te beoordelen aan de hand van een tweestappenplan neemt de diagnostische betrouwbaarheid toe. Voor de huisartsenpraktijk is de waarde van dermatoscopie nog niet onomstotelijk vastgesteld. Het lijkt erop dat deze methode, mits goed toegepast, zal leiden tot minder verwijzingen en minder excisies van in principe benigne afwijkingen. Scholing in het gebruik van de dermatoscoop is hierbij een vereiste. Het gebruik van de dermatoscoop zonder scholing leidt tot een afname van de diagnostische accuratesse.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Huisarts en wetenschap 1/2015 Naar de uitgave

Praktische epidemiologie

Kwalitatief onderzoek

Spreekuur

Jeuk