Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Klinische les | Uitgave 1/2015

Huisarts en wetenschap 1/2015

Kind met buikpijn en rectaal bloedverlies

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Caroline van Leeuwen, Gea Holtman, Justin Kranenberg
Belangrijke opmerkingen
UMCG, afdeling Huisartsgeneeskunde, Postbus 196, 9700 AD Groningen: C.D. van Leeuwen, huisarts; G.A. Holtman, PhD-student; J.J. Kranenberg, student geneeskunde • Correspondentie: cd.vanleeuwen@gmail.com • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Van Leeuwen CD, Holtman GA, Kranenberg JJ. Een meisje met buikpijn en rectaal bloedverlies. Huisarts Wet 2015;58(1):42-4.
Als een kind bij de dokter komt met buikpijn en bloed in de ontlasting, staat Enterobius vermicularis, beter bekend als aarsmade of oxyure, meestal niet hoog in de differentiaaldiagnose. Toch is het aan te raden deze diagnose niet uit te sluiten. Een infectie met E. vermicularis verloopt meestal onschuldig, maar kan bij invasie van de darmmucosa in zeldzame gevallen ook tot ernstiger (inflammatoire) klachten leiden, zoals rectaal bloedverlies. Onder welke omstandigheden deze veelvoorkomende darmparasiet in het slijmvlies kan doordringen, is niet helemaal duidelijk; het lijkt erop dat hij gebruik maakt van bestaande beschadigingen. De infectie is goed te behandelen; bij voorkeur wordt het hele gezin behandeld om herbesmetting te voorkomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Huisarts en wetenschap 1/2015 Naar de uitgave

Column

Solk

Spreekuur

Jeuk