Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | De promotie | Uitgave 5/2016

Tandartspraktijk 5/2016

Dosisverlaging bij orthodontische röntgenfoto’s

Alleen belichten wat nodig is voor de diagnostiek

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 5/2016
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

Samenvatting

Om een orthodontisch behandelplan te maken worden röntgenfoto’s gemaakt. Dit gaat gepaard met een stralingsdosis voor de patiënt. De gemiddeld jonge orthodontiepatiënten zijn gevoeliger voor de negatieve effecten van straling. Omdat een hoog percentage van de kinderen een beugel krijgt, worden er in totaal veel opnamen gemaakt. Samen vormen deze een aanzienlijke dosis. Zo levert dit per individu lage risico bij elkaar opgeteld een reëel risico voor de bevolking. Reinier Hoogeveen (ACTA) heeft met zijn onderzoek aangetoond dat door bepaalde gebieden af te schermen het mogelijk is de dosis fors te verlagen bij de laterale schedelopname. Dit onderzoek resulteerde in twee in de praktijk toepasbare hulpmiddelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2016

Tandartspraktijk 5/2016 Naar de uitgave

Reacties van lezers

Pijnstilling in de mondzorg