Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | Uitgave 5/2016

Tandartspraktijk 5/2016

Dahlen in het kwadraat

Behandeling van diepe beet met dahl-frame en ortho

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 5/2016
Auteurs:
Manfred Leunisse, Michelle Schermer, Hans van Pelt
Belangrijke opmerkingen
Manfred Leunisse is orthodontist in Rotterdam.
Michelle Schermer is master 3-student aan het CTM van het UMC Groningen.
Hans van Pelt is restauratief tandarts en EPA-erkend prosthodontist.

Samenvatting

Als een diepe beet orthodontisch behandeld wordt, neemt de gemiddelde behandelduur toe omdat het door de dichtere structuur van het kaakbot in de onderkaak meer tijd kost om onderelementen te verplaatsen. Aangezien bij slijtage vaak sprake is van een onregelmatige stand van de elementen en de uitgroei meestal in het onderfront plaatsvindt, ontstond het idee om orthodontie te combineren met een Dahl-frame. De vaste apparatuur in de onderkaak zou de onregelmatige elementen uitlijnen en het Dahl-frame zou de gecontroleerde overbelasting op het onderfront verzorgen en de vaste apparatuur in de onderkaak beschermen. Door deze combinatie bleek het Dahl-effect versneld te kunnen worden. Binnen afzienbare tijd werd de verdiepte beet gecorrigeerd. ‘Dahlen in het kwadraat’ in de praktijk gebracht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2016

Tandartspraktijk 5/2016 Naar de uitgave

Reacties van lezers

Pijnstilling in de mondzorg

Tandarts in de praktijk

Aan stoppen denk ik nog niet