Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 5/2023

Open Access 27-07-2023 | Editorial

Doorgaande ontwikkeling

Auteur: Prof. dr. Peter F. A. Mulders

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 5/2023

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
In de zomerperiode kan iedereen wel een lezenswaardig nummer gebruiken, en dat is dit nummer van het tijdschrift zeker, ook met ruime variatie in wetenschappelijk opzicht, wat een belangrijke entiteit is van het wetenschappelijk gedeelte van ons tijdschrift.
In dit nummer geven Marinus Jan Hagens en collega’s inzicht in de externe validatie van de Prostaatwijzer binnen een Nederlands klinisch hoogrisicocohort. De Prostaatwijzer blijft zich doorontwikkelen, wat leidt tot een toenemend gebruik ervan in de spreekkamer. Zeker nu deze is opgenomen in de richtlijn, maar ook vanwege de zeer praktische toepassing van deze wijzer. Admira Ćosović en collega’s geven vervolgens een heldere beschrijving van de poliklinische plicatieplastiek bij kromstand van de penis, zoals zij hebben ontwikkeld in Medisch Spectrum Twente. De techniek, die zij sinds 2019 toepassen, blijkt poliklinisch goed uitvoerbaar. Is dit de toekomst?
Ook onze kennis van de urologische praktijk moet zich blijven ontwikkelen, en daarom blijft casuïstiek interessant. Martijn Maassen van den Brink en collega’s presenteren een caseserie van de urosymfyseale fistels na prostaatkankerbehandeling. Het artikel is praktisch van inhoud. Een fistel is zeker iets waar we rekening mee moeten houden, hoewel het een zeldzame complicatie is. Tijdige herkenning kan echter tot curatieve behandeling leiden. Daarna nog een case report, van Siberyn Tjalling Nuijens en collega’s, over hematurie bij een patiënt met een testiscarcinoom. Ook geen symptoom waar we snel aan denken bij de klachten waarmee een patiënt zich presenteert. Maar als je dit gelezen hebt, vergeet je het nooit meer.
Het nummer sluit af met een ingezonden brief van dr. Bert Besselink, waarin hij reageert op het recent uitgekomen themanummer ‘Inflammatoire blaasaandoeningen’ (nummer 2/3 van dit tijdschrift). Waarom is de insteek zo medisch, vraagt hij zich af. Alfina Glas reageert daarop namens de redactie.
Dit alles gezegd hebbende, wens ik eenieder veel leesplezier. Maar ook spoor ik alle Nederlandse urologen, arts-assistenten en arts-promovendi aan om kopij aan te leveren. Het lezersonderzoek wijst uit dat velen ons tijdschrift lezenswaardig vinden en een uitstekend middel om Nederlands onderzoek en casuïstiek in te presenteren. Weet je welkom.
Een goede zomer gewenst.
Peter Mulders, wetenschappelijk sectieredacteur
Open Access This article is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License, which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. The images or other third party material in this article are included in the article’s Creative Commons licence, unless indicated otherwise in a credit line to the material. If material is not included in the article’s Creative Commons licence and your intended use is not permitted by statutory regulation or exceeds the permitted use, you will need to obtain permission directly from the copyright holder. To view a copy of this licence, visit http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Doorgaande ontwikkeling
Auteur
Prof. dr. Peter F. A. Mulders
Publicatiedatum
27-07-2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 5/2023
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-023-00400-6

Andere artikelen Uitgave 5/2023

Tijdschrift voor Urologie 5/2023 Naar de uitgave