Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Jeugdbeleid 1/2013

Discontinuïteiten dwingen gezinshuizen tot ander beleid

De samenleving is de hoeksteen van het gezin

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2013
Auteur:
René Clarijs
Belangrijke opmerkingen
René Clarijs is zelfstandig gevestigd onderzoeker en adviseur, parttime verbonden aan de Academy for Public Change en hoofdredacteur van Jeugdbeleid.

Samenvatting

De gezinshuizen hebben een lange geschiedenis in Nederland. Desalniettemin weten we er nog weinig van. Wel is de structuur helder: ouders voeden betaald tijdelijk een kind van andere ouders op. Het is een residentiële variant op de pleegzorg. Toch, met alle maatschappelijke ontwikkelingen in aantocht – we zitten nu echt in de twilight zone − blijft het een pijnlijk fenomeen dat de eigen ouders zo weinig over (de opvoeding van) hun eigen kind te vertellen hebben. In gezinshuizen lijkt wel dat (tijdelijke) pedagogische onmacht leidt tot onder curatele stelling.
René Clarijs stelt een ander model voor: laat de echte ouders sturing houden in het leven van hun kinderen als ze in een gezinshuis wonen. Laat gezinshuisouders bijvoorbeeld solliciteren bij de echte ouders. Dan ligt de bal weer daar waar hij zijn moet. En organiseer alleen een gezinshuis als er sprake is van eigen inwonende kinderen.
Twee inhoudelijke voorstellen, voortkomend uit veranderend beleid. Twee gecombineerde fouten kunnen een grote waarheid opleveren, zo luidt een Roemeens gezegde, dus hoopvol blijven we.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Jeugdbeleid 1/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Vooraf

Artikelen

Het Museum

BookReview

Publicaties