Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Jeugdbeleid 1/2013

Gezinshuizen: jeugdhulpverlening van de toekomst

Waardesturing als motor van het concept gezinshuizen

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2013
Auteurs:
Hugo Van Eijk, Marianne Langkamp
Belangrijke opmerkingen
Hugo van Eijk is beleidsmedewerker van het bestuursbureau en Marianne Langkamp is leidinggevende van de gezinshuizen bij Stichting Jeugdformaat. Reactie? E-mail naar h.vaneijk@jeugdformaat.nl.

Samenvatting

Jeugdformaat is een jeugdzorgaanbieder voor de regio Haaglanden die het fenomeen gezinshuizen hoog in het vaandel heeft staan. In het afgelopen decennium is het aantal gezinshuizen gegroeid van één naar meer dan dertig. Dat is niet bij toeval ontstaan, daaraan ligt beleid ten grondslag. Beleid dat geschraagd wordt waarden, zoals ‘gezin boven tehuis’ en ‘het gewone leven’. Vanuit die waarden komt het model van de gezinshuizen voort. Soms kan jeugdzorg eenvoudig zijn.
Opvallend bij Jeugdformaat is dat het grootste deel van de kinderen die uit de gezinshuizen stromen, terugkeren naar huis, of − wanneer dat niet kan − naar een pleeggezin, al dan niet uit het eigen netwerk. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet alleen om een lichte categorie geplaatsten, maar ook om jeugdigen uit de gesloten jeugdzorg. Deze resultaten zetten aan om de ontwikkeling met de gezinshuizen door te zetten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Jeugdbeleid 1/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Vooraf

Artikelen

Het Museum