Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-08-2019 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 3/2019

Podosophia 3/2019

De transitie van gaan naar lopen

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 3/2019
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

De transitiesnelheid is de snelheid waarbij gaan (wandelen) overgaat in (hard)lopen. De transitie op zich blijkt onvermijdelijk te zijn en bepaald te worden door mechanische wetten. Met behulp van een eenvoudig, veel gebruikt, model – de omgekeerde slinger – kan worden berekend dat de transitie plaats zou moeten vinden bij een snelheid van 10,7 km/u. Uit onderzoek blijkt echter dat de werkelijke transitiesnelheid lager is: 7,6 km/u. Met het geheel passieve omgekeerde slingermodel kan de transitie niet geheel worden verklaard. Daarvoor is het nodig de afzetkracht van de voet in de beschouwing te betrekken. Dat wordt in dit artikel besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2019

Podosophia 3/2019 Naar de uitgave