Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2014

De samenhang tussen de kwaliteit van de wijk en psychosociale problemen bij jongeren in Rotterdam

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Petra van de Looij-Jansen, Sanne Tamerus, Chris Baerveldt, Frouwkje de Waart

Samenvatting

Er wordt aangenomen dat de kwaliteit van de wijk invloed heeft op de ontwikkeling van psychosociale problemen bij jongeren. Deze aanname is vooral gebaseerd op onderzoek uit het buitenland. In Nederland is hier nog weinig onderzoek naar gedaan. Daarom is onderzocht of er een samenhang bestaat tussen kwaliteit van Rotterdamse wijken en psychosociale problemen bij jongeren in de eerste en derde klas. De kwaliteit van de wijk is gemeten met de Sociale Index Rotterdam en de psychosociale problemen van jongeren zijn door de GGD Rotterdam-Rijnmond gemeten met de SDQ. Jongeren die vinden dat er veel sociale controle is in hun woonwijk en de wijk waarderen hebben minder vaak psychosociale problemen. De samenhang tussen de kwaliteit van de wijken volgens de Sociale Index en psychosociale problemen bij jongeren uit die wijken is echter nauwelijks waarneembaar en kan slechts 0,1% van de verschillen tussen wijken verklaren. Deze kleine effecten komen voort uit verschillen in samenstelling (naar sekse, opleiding en etniciteit) van de wijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2014 Naar de uitgave