Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Artikelen | Uitgave 3/2012

Jeugdbeleid 3/2012

De reflectieve praktijk in de jeugdzorg

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 3/2012
Auteurs:
Netty Jongepier, Carla Schoonderwoerd
Belangrijke opmerkingen
Netty Jongepier is senior adviseur/methodeontwikkelaar bij Van Montfoort. Carla Schoonderwoerd is projectleider bij Lindenhout. Reacties? E-mail naar nj@vanmontfoort.nl.

Samenvatting

Werken in de jeugdzorg is complex. Er zijn geen eenduidige maatstaven voor wat veilig en goed (genoeg) is voor jeugdigen en de visie op wat juist is, is onderhevig aan maatschappelijke discussie. Op dit moment zijn de blikken gericht op de beleidsoperatie Zorg voor Jeugd die, naast een stelselwijziging, ook een ingrijpende inhoudelijke transformatie van de jeugdzorg beoogt. Van organisaties vraagt dit inhoudelijke vernieuwing en aanpassing van werkprocessen. Kernthema’s zijn: versterken van de eigen kracht van ouders, kind en netwerk en tegelijkertijd een focus op de veiligheid van het kind. Dat vraagt een andere positie en stijl van professionals dan zij doorgaans gewend zijn. Om dit goed te doen is een doorlopend leerproces nodig waarin reflectie essentieel is.
Lindenhout (een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp in Gelderland) heeft samen met Bureau Van Montfoort een werkwijze ontwikkeld waarin reflectie op en het leren van en in de praktijk centraal staat: de reflectieve praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2012

Jeugdbeleid 3/2012 Naar de uitgave

BookReview

Publicaties

Artikelen

Het Museum

Redactioneel

Vooraf