Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-01-2016 | Uitgave 1/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2016

De prevalentie van hoge bloeddruk bij kleuters met en zonder overgewicht

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 1/2016
Auteurs:
G. Vermeulen, M.L.A. de Kroon

Samenvatting

De JGZ-richtlijn Overgewicht: preventie, signalering, interventie en verwijzing adviseert om vanaf 5-jarige leeftijd een bloeddrukmeting uit te voeren bij kinderen met overgewicht. De prevalenties van verhoogde bloeddruk bij kleuters met en zonder overgewicht werden in dit onderzoek onderzocht. Ook onderzochten we of de in de richtlijn getoonde vereenvoudigde afkapwaarden voor verhoogde bloeddruk bij Nederlandse kleuters bruikbaar zijn in vergelijking met de oorspronkelijke afkapwaarden zoals geformuleerd door de werkgroep ‘National high blood pressure education program working group on high blood pressure in children and adolescents’.
Er werd een significant verband tussen BMI-categorie en verhoogde bloeddruk gevonden. Ook werd er geconstateerd dat er in absolute zin weinig kleuters met overgewicht en verhoogde bloeddruk werden gevonden (13 per 1000 kinderen) terwijl een hoger aantal kinderen met verhoogde bloeddruk geen overgewicht had (60 per 1000, 79 % van het totaal aantal kinderen met verhoogde bloeddruk). Bovendien bleek dat het gebruik van de vereenvoudigde afkapwaarden, waarbij niet wordt gecorrigeerd voor lengte, leidde tot een overschatting van de prevalentie van verhoogde bloeddruk. Naar aanleiding van de resultaten adviseren wij nader onderzoek naar het nut, de (kosten)effectiviteit en de mogelijk te behalen gezondheidswinst van bloeddrukscreening bij kinderen met en kinderen zonder overgewicht. Tevens adviseren wij om bij beoordeling van de bloeddruk altijd te corrigeren voor lengte.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2016 Naar de uitgave