Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2014 | Artikelen | Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2014

De kracht van naasten ontsluiten

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Drs. Els Bransen, Drs. Margriet Paalvast, Drs. Mariëtte Slaats
Belangrijke opmerkingen
drs. e.m. bransen, psycholoog, is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut te Utrecht.
drs. m.c. paalvast is beleidsmedewerker bij het Landelijk Platform GGz te Utrecht.
drs. m.e. slaats-gels is psycholoog/onderzoeker bij FPC Dr. S. van Mesdag, FPC Veldzicht en de FPK Assen en tevens als familie-ervaringsdeskundige betrokken bij het uitvoeren van cursussen en trainingen voor familieleden en andere naastbetrokkenen van mensen met een (ernstige) psychiatrische problematiek.
E-mail: ebransen@trimbos.nl
In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van psychotherapeuten en andere hulpverleners in de ggz om de kracht van mensen in de naaste omgeving van cliënten te ontsluiten en meer in te zetten in het hulpverleningsproces. We betogen dat de aanwezigheid van een passend familiebeleid bij ggz-organisaties of hulpverleningspraktijken, deskundigheid bij hulpverleners op het gebied van ‘familievaardigheden’ en beschikbaarheid van effectief en aantrekkelijk ondersteuningsaanbod voor naastbetrokkenen ervoor kunnen zorgen dat naastbetrokkenen een positieve bijdrage kunnen leveren aan genezing of herstel van een cliënt. Daarbij bepleiten we dat overheid en andere financiers ervoor zorgen dat dit ondersteuningsaanbod ook in de nieuwe organisatie van de ggz beschikbaar blijft.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2014 Naar de uitgave

Artikelen

Inleiding