Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2014 | Artikelen | Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2014

Hoe betrek je familie en andere naasten bij psychotherapie?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Erwin van Meekeren, Jan Baars
Belangrijke opmerkingen
E. VAN MEEKEREN, psychiater, hoofd behandelzaken bij Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek te Den Haag en tevens zelfstandig gevestigd. Website: www.​meek-it.​info.
J. BAARS, klinisch psycholoog/psychotherapeut, is werkzaam binnen de Rembrandthof te Hilversum (GGZ Centraal) en hoofdopleider systeemtherapie bij de RINO Groep te Utrecht. E-mail: evm@claproth.com.
Dit artikel gaat in op het belang van het praten met de familie en naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen. Iedere psychotherapeut dient in staat te zijn dit gesprek te voeren, zodat op adequate wijze met familie en naastbetrokkenen kan worden samengewerkt. Ook kunnen negatieve interacties worden hersteld en kan een beroep worden gedaan op de veerkracht van mensen in onderling verband. Psychotherapeuten hebben veel te bieden met hun kennis van menselijke problemen en van veranderingsprocessen. Mochten relatiepatronen te complex zijn, dan is het specialisme van de systeemtherapeut geïndiceerd. Er wordt stilgestaan bij allerlei aspecten die van belang zijn bij het voeren van het eerste gesprek. Attitude, theoretische kennis en vooral praktische vaardigheden komen aan bod.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2014 Naar de uitgave

Abstract

Summaries