Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 8/2023

Open Access 06-11-2023 | Editorial

De cystectomie, nog steeds bewerkelijk, maar wel hoopgevende resultaten

Auteur: prof. dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 8/2023

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Van de ingrepen die we als urologen doen, is de cystectomie wel een van de meest bewerkelijke. Een uitvoerige inventarisatie van het probleem, meestal een blaastumor, met een transurethrale resectie, beeldvorming en in sommige gevallen systemische chemotherapie en daarnaast een intensieve begeleiding van de patiënt gaan vooraf aan een bij sommige patiënten uitdagende ingreep. Iedere vernieuwing ten aanzien van deze ingreep is meer dan welkom en niet in het minst gezien de complicaties ervan, die soms leiden tot een stormachtige postoperatieve periode.
In de jaren 2012 tot 2015 werden de meeste cystectomieën nog via een open procedure gedaan, maar was een aantal klinieken net begonnen met de robotgeassisteerde procedure. In deze uitgave van ons tijdschrift een uitgebreid overzicht, waarin beide technieken op basis van gegevens uit 19 klinieken met elkaar worden vergeleken.
De angst dat de leercurve of de techniek van minimaal invasief opereren mogelijk een negatief effect op de uitkomst voor de patiënt betekenden, kunnen we met de gevonden getallen laten varen. Hoopgevend is ook dat al een derde van de patiënten neoadjuvant chemotherapeutisch werd behandeld en een veel betere prognose had dan de resterende groep. Belangrijk ook om op te merken dat bij overlevingscijfers ernstige complicaties een belangrijke rol speelden. Laten we hopen dat bij meer ervaring van de operateurs, goede selectie van patiënten en nog bredere inzet van neoadjuvante chemotherapie we echt een verschil kunnen gaan maken.
Open Access This article is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License, which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. The images or other third party material in this article are included in the article’s Creative Commons licence, unless indicated otherwise in a credit line to the material. If material is not included in the article’s Creative Commons licence and your intended use is not permitted by statutory regulation or exceeds the permitted use, you will need to obtain permission directly from the copyright holder. To view a copy of this licence, visit http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
De cystectomie, nog steeds bewerkelijk, maar wel hoopgevende resultaten
Auteur
prof. dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
06-11-2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 8/2023
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-023-00412-2

Andere artikelen Uitgave 8/2023

Tijdschrift voor Urologie 8/2023 Naar de uitgave