Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2014 | Uitgave 1/2014

Tandartspraktijk 1/2014

Cannabisgebruik en de mondgezondheid

Een systematic review

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 1/2014
Auteurs:
André Rijswijk, Dagmar Else Slot, Fridus van der Weijden
Belangrijke opmerkingen
André Rijswijk is tandarts (ACTA 2013) en als algemeen practicus werkzaam in twee tandartspraktijken.
Dagmar Else Slot (HMN, 1997) is mondhygiënist-onderzoeker aan de afdeling Parodontologie van het ACTA en werkzaam als mondhygiënist bij ACCT te Amsterdam.
Fridus van der Weijden (UU, 1984) is bijzonder hoogleraar Parodontologie aan ACTA. Hij is als parodontoloog/implantoloog verbonden aan de Paro Praktijk Utrecht en aan de Praktijk voor Implantologie Drachten.
Dit artikel is een update en bewerking van:
- Versteeg PA, Slot DE, van der Velden U, van der Weijden GA. Effect of cannabis usage on the oral environment: a review. Int J Dent Hyg. 2008;6:315-20.
- Rijswijk A, Slot DE, van der Weijden GA. Cannabisgebruik en mondgezondheid. Tandheelkundig jaar 2014.
De literatuurlijst bij dit artikel kunt u opvragen via het mailadres <redactie-tp@planet.nl>
Cannabisproducten zoals hasj en wiet (marihuana) zijn afkomstig van de hennepplant (Cannabis sativa en de Cannabis indica). De cannabisplant wordt al eeuwenlang gebruikt als drug, medicijn, middel bij (religieuze) ceremonies, of als grondstof in textiel. In de jaren zestig werd cannabis populair in Nederland en waren er vooral onder de hippies veel blowers. Cannabis bevat unieke chemicaliën waarvan sommige, zoals tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), psychoactief zijn. Een hoog THC-gehalte geeft een high, opgewekt, fantasieprikkelend gevoel, terwijl CBD een kalmerend en angstremmend effect heeft.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Tandartspraktijk 1/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Woorden en daden

Gewone- en ongewone patiënten

Zwellingen van de lip

De promotie

Bot uit een pot