Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-11-2016 | Review | Uitgave 1/2017

Podosophia 1/2017

Botox, de ‘miracle of poison’ voor voetklachten?

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 1/2017
Auteur:
MSc Donja Lansink

Samenvatting

Botulinetoxine A, waarvan de merknaam Botox onbetwistbaar de bekendste is, is wereldwijd bekend vanuit cosmetische toepassingen, maar is inmiddels ook uitgegroeid tot een van de veelzijdigste farmaceutica voor behandelingen binnen de oogheelkunde, neurologie en dermatologie. Botulinetoxine A wordt vaak afgeschilderd als miracle poison. De vraag is wat botulinetoxine A voor de podotherapeut zou kunnen betekenen, of het effect van botulinetoxine-A-behandelingen bij voetklachten is onderzocht en of de onderzoeksbevindingen interessant zijn voor de podotherapeutische praktijk.
Voor dit kritisch literatuuronderzoek zijn artikelen verzameld over de medische toepassing van botulinetoxine A bij klachten die ook voorkomen in de podotherapiepraktijk. Er wordt een overzicht gegeven van de sterk uiteenlopende mogelijkheden van botulinetoxine A bij voetklachten voor bijvoorbeeld spierhypertonie/spasmen en musculaire disbalans, chronische plantaire fasciitisklachten, idiopathische focale hyperhidrose plantaris, maar ook bij voetpijn van neurogene aard, zoals diabetische neuropathische pijn, mortons neuroom en stomp- en fantoompijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Podosophia 1/2017 Naar de uitgave

Biomechanica en Bewegingsanalyse

Bergafwaarts wandelen zonder spierpijn