Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

26-01-2017 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 1/2017

Podosophia 1/2017

Bergafwaarts wandelen zonder spierpijn

Het nut van afgeschuinde hakken

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 1/2017
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

Vooral bij ongetrainde wandelaars leiden bergwandelingen waarin veel (steile) afdalingen voorkomen tot spierpijn, met name in de m. tibialis anterior. Dat komt onder meer doordat deze spier bij een afdaling in een meer verlengd traject moet functioneren, vergeleken met het gaan over de vlakke weg. Volgens de kracht-lengterelatie kan de spier in deze verlengde positie (veel) minder kracht leveren dan bij functioneren in de zogenaamde rustlengte. De spier adapteert in die situaties door in serie geschakelde sarcomeren toe te voegen. Er is minder spierkracht nodig als de hak van de schoen is afgeschuind. Deze schoenaanpassing zal de spierpijn dus verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Podosophia 1/2017 Naar de uitgave