13-06-2017 | Spectrum
Beste Regering
Auteurs:
Anja Koornstra, Annelies Acda
Gepubliceerd in:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen
|
Uitgave 4/2017
Log in om toegang te krijgen
Extract
Dat Nederlanders met een laag inkomen en een lage opleiding zo’n zeven jaar korter leven dan hun hoger opgeleide en meer bemiddelde landgenoten is al lang bekend. Dat diezelfde mensen negentien minder gezond ervaren levensjaren hebben, ook. We vinden in Nederland deze verschillen onacceptabel, daarom staat dit thema prominent in het Nationaal Preventie Programma. Het houdt de gemoederen bezig, veel mensen willen de trend van gezondheidsverschillen keren en maken zich daar hard voor. Soms wordt in het debat vooral ingegaan op het effect van ongezondheid op de economische vooruitgang en groei. In andere gevallen gaat het vooral om de sociale effecten van een ongelijke verdeling van gezondheid, waardoor inclusie niet voor iedereen mogelijk is. Beide invalshoeken zijn legitiem en wijzen op concrete effecten van gezondheidsachterstanden. Bovenal gaat het om echte mensen met echte gezondheidsproblemen die echt lijden onder de omstandigheden. Een effect lijkt ook zijn dat er politieke keuzen van burgers uit voortkomen.
The Economist gaf in een analyse van de presidentsverkiezingen aan dat gezondheid de meest verklarende variabele is voor Trump-kiezers: ‘The evidence suggests that Mr. Trump performed well in communities that are literally dying’ [
1]. Zo bezien gaan sociaal-economische gezondheidsverschillen (SEGV) ook over burgerschap en vertrouwen in de overheid. …