Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-05-2019 | Onderzoeksartikel

Bereikt het Rijksvaccinatieprogramma asielzoekerskinderen? Een onderzoek naar de DKTP-vaccinatiegraad

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg
Auteurs:
N. Nutma, A. van Lier, I. Drijfhout, P. Oomen, S. Goosen, K. Slinger, J. Hautvast

Samenvatting

Inleiding: Er is weinig bekend over de vaccinatiegraad onder asielzoekerskinderen in Nederland. In dit onderzoek werd daarom de vaccinatiegraad tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) onderzocht.
Methode: Van 7.472 kinderen geboren van 2008 tot en met 2013, die vóór 18 februari 2015 geregistreerd waren door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), werden de vaccinatiegegevens geanalyseerd, zoals geregistreerd op 18 augustus 2016 in Praeventis (het landelijke vaccinatieregister).
Resultaten: Onder asielzoekerskinderen geboren in Nederland was de DKTP-vaccinatiegraad vrijwel even hoog als de landelijke vaccinatiegraad (~95 %). Van de asielzoekerskinderen geboren in het buitenland die bij aankomst in Nederland jonger waren dan 4 jaar, had 72,3 % van de kinderen 18 maanden na aankomst een basisserie DKTP afgerond. Voor kinderen die ouder dan 4 jaar waren bij aankomst in Nederland, was dit 57,3 %.
Beschouwing: De hoge vaccinatiegraad onder asielzoekerskinderen geboren in Nederland wijst op een goed bereik en een hoge vaccinatieacceptatie van het Rijksvaccinatieprogramma in deze groep. De vaccinatiegraad onder kinderen geboren in het buitenland is waarschijnlijk een onderschatting door onvolledige registratie van in het buitenland ontvangen vaccinaties in Praeventis. Hoewel van belang voor het individu zal een eventuele vaccinatieachterstand weinig invloed hebben op de groepsimmuniteit, omdat deze groep slechts een klein deel vormt van de totale Nederlandse bevolking.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel