Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

14-06-2018 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 5/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2018

Arbeidsre-integratie blijft mensenwerk

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 5/2018
Auteur:
Prof.dr. Angelique de Rijk

Samenvatting

In deze verkorte versie van de inaugurele rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar ‘Arbeid en Gezondheid, in het bijzonder arbeidsre-integratie’ aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht wordt beargumenteerd waarom aandacht voor de menselijke maat arbeidsre-integratie beter maakt. In Nederland zijn jaarlijks 2 miljoen mensen bezig om te re-integreren naar arbeid. Het is van belang dat werk aan de mens aangepast wordt in plaats van andersom, iets wat al sinds de industriële revolutie wordt betoogd. Wat we kunnen concluderen op basis van onderzoek is: (1) goede arbeidsomstandigheden zijn een belangrijke voorwaarde voor arbeidsre-integratie, zeker bij mensen met chronische aandoeningen; (2) arbeidsre-integratie wordt door veel verschillende factoren bepaald, dus een re-integratietraject moet maatwerk zijn. In dit artikel wordt een handreiking gedaan in de vorm van zestien aandachtspunten, waarvan twaalf betrekking hebben op de voorbereiding van de daadwerkelijke terugkeer naar werk. Ten slotte worden vier aandachtsgebieden voor toekomstig onderzoek en onderwijs toegelicht: (1) Nederlands beleid en internationale vergelijking; (2) de overbrugging tussen ziekenhuiszorg en werkplek; (3) het perspectief van werkgevers; en 4) preventief organisatiebeleid. Nederlands re-integratiebeleid is effectief, maar in feite slechts van toepassing op een kleine helft van de huidige beroepsbevolking.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2018 Naar de uitgave