Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-06-2018 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 5/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2018

Rookvrije verslavingszorg: wat houdt rokers tegen?

Een pilotonderzoek naar barrières die een rol spelen bij het stoppen met roken van medewerkers van Verslavingszorg Noord Nederland

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 5/2018
Auteurs:
Karin Veldman, Robert van de Graaf, Janina Bron, Jolanda Tuinstra

Samenvatting

Achtergrond: het percentage rokers onder medewerkers van de verslavingszorg is hoger dan onder de Nederlandse bevolking. Voor een succesvolle behandeling van een tabaksverslaving is het van groot belang dat de behandelaar niet rookt. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) streeft ernaar rookvrij te zijn, en daarom richt dit onderzoek zich op het in kaart brengen van barrières die rokende medewerkers ervaren bij het stoppen met roken.
Methode: in totaal hebben 39 medewerkers van VNN een vragenlijst ingevuld. Antwoorden van rokende en niet-rokende respondenten zijn met elkaar vergeleken, en verschillen tussen de antwoorden zijn getoetst met een Fisher’s exact test.
Resultaten: van de respondenten geeft 41 % aan te roken, van wie ruim 56 % dagelijks. Rokende respondenten lijken de barrières om te stoppen met roken voornamelijk bij zichzelf (dus in de interne context) te zoeken en minder in de omgeving (de externe context).
Conclusie: de resultaten van dit onderzoek laten zien dat rokende respondenten door hun verslaving een beperktere blik hebben op de potentiële barrières om te stoppen met roken. Het is dus belangrijk om rokende medewerkers bewust te maken van het feit dat ze door het eigen rookgedrag bij anderen de behoefte aan roken versterken of anderen kunnen aanzetten om te gaan roken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2018 Naar de uitgave