Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Spectrum | Uitgave 8/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2014

Antimicrobiële resistentie – het IGZ-perspectief

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2014
Auteur:
Merel Langelaar
Belangrijke opmerkingen
Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ, Utrecht
Merel Langelaar, Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ, Utrecht: e-mail: mfm.langelaar@igz.nl

Samenvatting

In juni van dit jaar kwamen in het Vredespaleis ministers en staatssecretarissen van over de hele wereld bijeen om te praten over antimicrobiële resistentie (AMR). Onze minister Schippers en staatssecretaris Dijksma, die het thema hoog op de agenda hebben staan, mevrouw Chan van de WHO, en vertegenwoordigers van de FAO en de OIE spraken samen met de delegaties van de verschillende landen gedurende twee volle dagen over deze wereldwijde dreiging. Daphne Deckers, zelf maandenlang geveld door een blaasontsteking veroorzaakt door een zeer resistente bacterie, hield een persoonlijk verhaal en gaf daarmee op eloquente wijze het probleem een gezicht. Het abstracte ‘AMR’ bracht ze terug tot menselijke proporties: ‘Je bent ziek, heel ziek, je weet een tijdje niet goed wat er aan de hand is, je belandt in het ziekenhuis en de dokters vertellen je dat er van de acht middelen die gewoonlijk beschikbaar zijn om een blaasontsteking te verhelpen, er nu nog maar eentje werkzaam is. Misschien. En dat er, als die ene onverhoopt toch niet werkzaam is, geen alternatief voorhanden is. Dat maakt bang. Je kunt het eigenlijk niet geloven: je zult toch niet, in deze tijd, in dit land, een blaasontsteking hebben die onbehandelbaar is? Waar je aan dood kunt gaan?’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2014 Naar de uitgave