Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 8/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2014

Ontwikkeling van de marktstructuur van Nederlandse ziekenhuizen 1978 tot 2013

Zowel directe overheidssturing als gereguleerde concurrentie stimuleert concentratie

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2014
Auteurs:
M. den Hartog, Prof. dr. R.T.J.M. Janssen
Belangrijke opmerkingen
Avoord Zorg en Wonen, Etten-Leur
Universiteit van Tilburg. Tilburg
Prof. dr. Richard Janssen, Universiteit van Tilburg, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg, tel. 06-53637190, e-mail: r.t.j.m.janssen@tilburguniversity.edu

Samenvatting

In dit artikel wordt de ontwikkeling in de structuur van de ziekenhuismarkt in Nederland beschreven over de periode 1978 tot 2013. Basis voor de analyse is de verdeling van de klinische capaciteit binnen de regio. De gemeten concentratie is in deze periode fors toegenomen. Belangrijkste oorzaken zijn fusies en uittredingen. De verschuiving van sturing op aanbod naar meer marktwerking lijkt geen wezenlijke invloed op dit proces te hebben. Nog steeds zijn kleine ziekenhuizen relatief kwetsbaar en is het aantrekkelijk om een relatief groot volume te hebben. Wel lijken centrumziekenhuizen hun positie ten opzichte van topreferente ziekenhuizen versterkt te hebben. De selectieve inkoop dwingt tot portfoliokeuzes door de ziekenhuizen. Dit proces in combinatie met minder partijen kan een bedreiging van de voorwaarde voor gereguleerde concurrentie in de regio vormen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2014 Naar de uitgave