Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-09-2017 | Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017

Vroege, late en uitgestelde allergische reacties: een inleiding

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2017
Auteur:
Prof. dr. Jan de Monchy

Samenvatting

In de westerse wereld komen allergische reacties steeds vaker voor, maar ook worden deze reacties door zowel patiënten als artsen sneller dan voorheen herkend. Er zijn verschillende typen allergische reacties met elk een eigen klinisch beeld. De meest voorkomende allergische reacties berusten op de activiteit van specifieke IgE-antistof. Voorbeelden hiervan zijn hooikoorts, allergisch astma en anafylactische reacties. Sommige allergische reacties berusten echter op een ander mechanisme (bijv. allergisch contacteczeem en sommige geneesmiddelreacties) en vragen om een eigen vorm van diagnostiek en behandeling. In deze bijdrage wordt een globaal overzicht gegeven van de verschillende immunologisch gemedieerde overgevoeligheidsreacties. Niet-immunologisch gemedieerde overgevoeligheid, bijvoorbeeld lactose-intolerantie, valt buiten het bestek van deze bijdrage. Tot slot komen algemene principes van diagnostiek en behandeling aan de orde.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Bijblijven 6/2017 Naar de uitgave