Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Tandheelkundige (na)zorg bij hoofd-halsoncologie | Uitgave 3/2015

Tandartspraktijk 3/2015

1. Osteoradionecrose: de do’s en dont’s

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2015
Auteur:
Michiel Lieshout
Belangrijke opmerkingen
Michiel Lieshout is werkzaam als tandarts maxillofaciale prothetiek (MFP) in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam en als restauratief tandarts in een verwijspraktijk te Rotterdam.
De bij dit artikel behorende lijst van referenties is op te vragen via het e-mailadres <redactie-tp@planet.nl>
Met dank aan collega Menno Krap, tandarts MFP Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis voor het beschikbaar stellen van de OPT’s.
In TP mei deel 2: de droge mond.

Samenvatting

Een mogelijke behandeling voor kanker in het hoofd-halsgebied is bestraling van de tumor. De bestralingsbelasting is tegenwoordig heel nauwkeurig te bepalen, maar helaas heeft deze methode nog zeer veel directe en latere effecten. Een groot deel van de bestraalde patiënten zal de rest van hun leven last hebben van, of rekening moeten houden met deze gevolgen. Het merendeel van de klachten uit zich in de mond en heeft dus direct invloed op de orale gezondheid en daarmee op de tandheelkundige zorgstrategie. Uit de vele vragen van collegae en van patiënten die een bestralingsbehandeling zullen ondergaan, blijkt onbekendheid met deze ingreep. Waarmee moet rekening gehouden worden? Welke behandelingen mogen of moeten wel of juist niet uitgevoerd worden? Met dit artikel wil ik daarop ingaan en zo specifieke handvatten bieden om de zorg voor deze kwetsbare patiëntengroep te verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Tandartspraktijk 3/2015 Naar de uitgave

Speurtocht naar voeding met erosierisico

Tanderosie: weet wat je eet

Heynick’s hoek

Orthodontie per post

Hints voor het managen van ‘uw team’

De psychologie van het dreamteam

Report

Geluk