Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Eruptiestoornis | Uitgave 3/2015

Tandartspraktijk 3/2015

Infrapositie van de 46

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2015
Auteur:
Dr. Renske Thomas
Belangrijke opmerkingen
Dr. Renske Thomas (ACTA, 1997) is parodontoloog (UMCG/ACTA 2012) in Zwolle en redactielid van TandartsPraktijk.
Orthodontist Lotte Veldhuyzen van Zanten en haar team worden vriendelijk bedankt voor het beschikbaarstellen van de patiëntgegevens.
Met dank aan orthodontist Molouk Milani voor het delen van haar kennis over eruptiestoornissen en met name het primair falen van eruptie.
De lijst van referenties behorende bij dit artikel kan worden opgevraagd via het e-mailadres <redactie-tp@planet.nl.>

Samenvatting

Een eruptiestoornis van een blijvend element kan bij een kind leiden tot klinische problemen, zoals het ontstaan van gekantelde buurelementen en overeruptie van de antagonisten. Mogelijke gevolgen hiervan zijn een gestoorde occlusie en articulatie, een lastig reinigbare situatie, een mediaanlijnverschuiving en een esthetisch probleem. Als bij een kind in de groei een blijvend element in infrapositie staat, is het de vraag of het element nog verder zal doorbreken. Bij het uitblijven van spontane doorbraak, is het element mogelijk tot eruptie te stimuleren door luxatie en/of orthodontische regulatie. Soms zal extractie geïndiceerd zijn, hetgeen wellicht een meer voorspelbare behandeloptie is. Dit artikel beschrijft de behandelmogelijkheden bij een molaar in infrapositie aan de hand van ‘casus Pien’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Tandartspraktijk 3/2015 Naar de uitgave

Speurtocht naar voeding met erosierisico

Tanderosie: weet wat je eet

Hints voor het managen van ‘uw team’

De psychologie van het dreamteam

Gewone en ongewone patiënten

Zwelling van de bovenlip