Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Gewone- en- ongewone patienten | Uitgave 7/2013

Tandartspraktijk 7/2013

Zwellingen van het gehemelte

Wachten met verwijzen is ongewenst

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2013
Auteur:
Prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van mond- en kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch. In deze rubriek bespreekt Van der Waal één of meer patiënten met een soms gangbare en soms ook meer zeldzame aandoening van mond of kaak. Eventuele reacties of vragen zijn welkom (i.vanderwaal@vumc.nl).
Binnen een week tijd werden twee door de tandarts naar de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie verwezen patiënten gezien in verband met een zwelling van het gehemelte. De ene patiënt (A) is een 44-jarige man met een blauwe, vast-elastische zwelling op de rechterpalatumhelft. De patiënt wist zich niet goed te herinneren hoe lang de zwelling al aanwezig was. Hij had er verder geen last van (afbeelding 1). De medische anamnese was blanco.
De andere patiënt betreft een 47-jarige gezonde man met een door hem sinds enkele weken opgemerkte, voor het overige asymptomatische zwelling in de mediaanlijn van het palatum. Er was sprake van een ulcererend oppervlak (afbeelding 2). De zwelling voelde week-elastisch aan en bleek enigszins te zijn gesteeld. door prof. dr. Isaäc van der Waal

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Tandartspraktijk 7/2013 Naar de uitgave

OriginalPaper

Endokronen

OriginalPaper

Een stuitende zaak

Tandarts in de praktijk

De ThuisTandarts