Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Uitgave 7/2013

Tandartspraktijk 7/2013

Speeksel: de stille kracht

Een praktijk heeft gemiddeld 300-400 drogemondpatiënten

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 7/2013
Auteur:
dr. Casper P. Bots
Belangrijke opmerkingen
De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan worden opgevraagd via <redactie-tp@planet.nl).
is tandarts-epidemioloog (ACTA 2000). Hij is als tandarts-algemeen practicus verbonden aan
Voorts is hij gastmedewerker bij ACTA afd. Orale Biochemie en initiatiefnemer van het Nederlands Speekselcentrum (www.​speekselcentrum.​nl)
Speeksel is onmisbaar voor het behoud van een goede mondgezondheid. Als tandarts realiseren we ons dit uiteraard goed en terdege. Een vraag die ik vaak krijg is op welke wijze speekseldiagnostiek geïntegreerd kan worden in de algemene praktijk. Tijdens behandelen is speeksel veelal je vijand en probeer je met alle macht de preparatie droog te houden. Het doel van dit artikel is om oog te krijgen voor patiënten waarbij speeksel mogelijk een rol speelt bij de problematiek. Negen van de tien keer presenteert de patiënt zich in de stoel namelijk met andere klachten dan alleen een droge mond. Door de toename van het aantal ouderen met multipel medicatiegebruik is de verwachting dat steeds meer patiënten te maken krijgen met een droge mond.
Dit artikel over speeksel vormt de basis voor het beter doorgronden van de casuïstiek die ik vanuit het spreekuur van het Nederlands Speekselcentrum aan u zal presenteren in één van de volgende nummers van TP. Op die manier krijgt u inzicht in de verschillende aspecten van het bijzondere speeksel in onze mond, leert u klachten rondom een droge mond eerder herkennen, weet u wat u er zelf aan kunt doen, en kunt u inschatten wanneer doorverwijzing naar de speekselkliniek zinvol kan zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Tandartspraktijk 7/2013 Naar de uitgave

OriginalPaper

Een stuitende zaak

Tandarts in de praktijk

De ThuisTandarts

OriginalPaper

Endokronen