Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2019 | Artikel | Uitgave 9/2019

Bijblijven 9/2019

Zorgmijders of zorgvuldige zorgzoekers en de rol van de huisarts

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2019
Auteurs:
C.L. (Niels) Mulder, M.T. (Marcel) Slockers
Met de term zorgwekkende zorgmijders bedoelen we een groep mensen met ernstige psychische aandoeningen en met een kluwen aan maatschappelijke en somatische problemen die zelf geen hulp zoeken. Het gaat landelijk om ongeveer 5000-20.000 mensen. De huisarts komt via diverse kanalen met deze groep in contact en kan zelf een beoordeling doen en vervolgens teams voor bemoeizorg inschakelen. De wijze waarop bemoeizorg geregeld is, verschilt per gemeente. Vaak is langdurige en aanhoudende bemoeienis noodzakelijk om de patiënt te bewegen de zorg te accepteren en een (somatische) behandeling te starten. Pas wanneer dit niet lukt is een dwangmaatregel (Wet Bopz/Verplichte GGZ) aangewezen. De huisarts vervult hierbij soms een toezichthoudende rol, aangezien vaak diverse partijen bij bemoeizorg betrokken zijn en er risico bestaat op discontinuïteit van zorg. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Bijblijven 9/2019 Naar de uitgave