Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2019 | Artikel | Uitgave 9/2019

Bijblijven 9/2019

Deprescribing: medicatiemindering bij ouderen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2019
Auteurs:
P.J.M. (Petra) Elders, J.G. (Jacqueline) Hugtenburg
Met deprescribing ( deintensifying ofwel medicatiemindering) wordt het proces bedoeld dat zich specifiek richt op het verminderen of stoppen van bepaalde geneesmiddelen wanneer de wens daartoe door patiënt en/of zorgverlener eenmaal is geuit. Er zijn kortetermijneffecten aangetoond op de mindering en de kwaliteit van voorschrijven. Er is weinig bewijs ten aanzien van klinische uitkomsten, niet op de korte termijn en niet op de lange termijn. Dat er desondanks toch tot deprescribing overgegaan wordt, heeft er meestal mee te maken dat er hinderlijke bijwerkingen zijn of dat gevreesd wordt dat bijwerkingen in ernst zullen toenemen. Doorgaans komen artsen dan in een persoonlijke afweging met subjectieve argumenten samen met de patiënt tot de conclusie dat het verstandiger is om tot medicatievermindering over te gaan. Er zijn diverse instrumenten om te helpen bij de deprescribing. Geadviseerd wordt om het proces systematisch aan te pakken en alle betrokken partijen (schriftelijk) te informeren. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Bijblijven 9/2019 Naar de uitgave

Redactioneel ten geleide

Relax, het is gewoon complex