Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Onderzoek | Uitgave 1/2011

Huisarts en wetenschap 1/2011

Zool of brace bij mediale gonartrose?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2011
Auteurs:
dr. Tom van Raaij, dr. Max Reijman, dr. Reinoud Brouwer, prof.dr. Sita Bierma-Zeinstra, prof.dr. Jan Verhaar
Belangrijke opmerkingen
orthopedisch chirurg, fysiotherapeut, orthopedisch chirurg, bijzonder hoogleraar Artrose en gerelateerde aandoeningen

Samenvatting

Van Raaij TM, Reijman M, Brouwer RW, Bierma-Zeinstra SMA, Verhaar JAN. Zool of brace bij mediale gonartrose? Huisarts Wet 2011;54(1):12–7.
DoelEr bestaat enig bewijs dat patiënten met symptomatische mediale gonartrose baat hebben bij een kniebrace of voetorthese. Patiënten verdragen een kniebrace echter vaak niet goed. Wij vroegen ons af of steunzolen met laterale wigverhoging net zoveel pijnvermindering en functieverbetering geven bij patiënten met mediale gonartrose als een kniebrace.
MethodeBij patiënten met symptomatische mediale gonartrose deden we een prospectief gerandomiseerd onderzoek naar het effect van een steunzool met een laterale wigverhoging. We includeerden 91 patiënten met symptomatische mediale gonartrose. Van hen voorzagen we 45 patiënten van een steunzool met een 10 millimeter laterale wigverhoging en vergeleken het beloop met een controlegroep van 46 patiënten die we behandelden met een valgiserende kniebrace. De primaire uitkomstmaat was kniepijn, die we hebben gemeten met een visueel analoge schaal (VAS). Secundaire uitkomstmaten waren de WOMAC-kniefunctiescore en varusalignement van de knie.
ResultatenNa 6 maanden zagen we tussen beide groepen geen verschil wat betreft kniepijn- en kniefunctiescore. Noch de brace, noch de steunzool veranderde de varusstand van de knie. Patiënten in de steunzoolgroep hielden zich significant vaker aan de behandeling (p = 0,015). Volgens de OMERACT-OARSIrichtlijnen reageerde 17% van alle patiënten op de hen toegewezen behandeling. Een subgroepanalyse liet een beter effect van de steunzool zien bij patiënten met milde gonartrose, maar dit verschil was niet significant, wat mogelijk kwam door de geringe omvang van de patiëntengroep.
ConclusieDe resultaten van ons onderzoek suggereren dat een steunzool met laterale wigverhoging een alternatief kan zijn voor een kniebrace bij de conservatieve behandeling van mediale gonartrose.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Huisarts en wetenschap 1/2011 Naar de uitgave

Intermezzo

Burn-out