Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-03-2018 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 2/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2018

Zelfmanagementvaardigheden en kwaliteit van leven van kwetsbare, zelfstandig wonende mensen

De rol van wijkverpleegkundigen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Prof.dr. Anna Petra Nieboer, Dr. Marjan Hoeijmakers, Dr. Jane Murray Cramm

Samenvatting

Dit onderzoek heeft als doel na te gaan of veranderingen in zelfmanagementvaardigheden samenhangen met de kwaliteit van leven van kwetsbare, zelfstandig wonende mensen die zorg ontvangen van wijkverpleegkundigen. Dit longitudinale onderzoek werd uitgevoerd in het kader van een evaluatieonderzoek van het project Zichtbare schakels Rotterdam. Bij dit deelonderzoek, uitgevoerd tussen juli 2013 en november 2014, waren cliënten betrokken van wijkverpleegkundigen in Rotterdam. Om de kwaliteit van de zorg te kunnen evalueren en zo mogelijk verbeteringen door te voeren verzamelden de wijkverpleegkundigen gegevens tijdens persoonlijke gesprekken met de cliënten bij aanvang van de zorgverlening (T0; n = 220) en bij de afsluiting van de zorgverlening (T1; n = 111). Bij het onderzoek werden de kwaliteit van leven en de zelfmanagementvaardigheden van deze cliënten gemeten; ook werden relevante achtergrondgegevens genoteerd. Uit het onderzoek blijkt dat de cliënten van wijkverpleegkundigen vooral problemen ervaren met hun dagelijkse activiteiten en te maken hebben met pijn/discomfort. Bovendien bleek hun kwaliteit van leven gemeten met de EQ5D (0,51) veel slechter te zijn dan die van kwetsbare ouderen (leeftijd ≥70 jaar) in Rotterdam (0,61); van Nederlandse patiënten met een chronische ziekte (CVD (0,83), COPD (0,79) of diabetes (0,83)); en van ouderen (leeftijd ≥65 jaar) die recentelijk in het ziekenhuis opgenomen waren geweest (0,80). Bij de afsluiting van de zorgverlening bleken de zelfmanagementvaardigheden en de kwaliteit van leven van de cliënten significant verbeterd te zijn. Zowel het niveau van de zelfmanagementvaardigheden op T0 en de veranderingen in die zelfmanagementvaardigheden (T1–T0) waren duidelijk voorspellend voor de kwaliteit van leven op T1. Het investeren in wijkverpleegkundigen heeft mogelijk een gunstige invloed op de gewenste verbetering van de zelfmanagementvaardigheden en de kwaliteit van leven van zeer kwetsbare mensen in de samenleving.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2018 Naar de uitgave