06-03-2018 | Spectrum
Gezondheidseffecten van veehouderij
Auteur:
Renske Nijdam
Gepubliceerd in:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen
|
Uitgave 2/2018
Log in om toegang te krijgen
Extract
Omwonenden, maar ook (huis)artsen uit veedichte gebieden kunnen zich ongerust maken over bijvoorbeeld besmetting met bacteriën en virussen, stank of verminderde leefbaarheid als gevolg van de inpassing van grote bedrijven in de woonomgeving. Een inventarisatie geeft aan dat in Nederland circa 355.000 burgerwoningen en 27.000 veehouderijlocaties momenteel minder dan 250 meter van elkaar verwijderd zijn [
1]. Deze afstand wordt, vanuit gezondheidsoogpunt, genoemd als minimale afstand tussen veehouderij en burgerwoning [
2]. Ondertussen komen nieuwe onderzoeksresultaten beschikbaar die meer inzicht geven in de blootstelling en bijbehorende gezondheidseffecten. Bij de in gang gezette transitie naar toekomstbestendige duurzame veehouderij in Nederland is en blijft aandacht nodig voor de volksgezondheid. Voor het bereiken van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving is meer nodig dan enkel het hanteren van de milieunormen. …