Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Kind en adolescent 4/2013

Wie profiteert van Taakspel?

De effecten van Taakspel bij kinderen met verschillende risicoprofielen

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Dr. J. L. Spilt, Prof. dr. H. M. Koot, Prof. dr. P. A. C. van Lier
Belangrijke opmerkingen
Dr. J. L. Spilt is postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Ontwikkelingpsychologie en het emgo+ Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, Vrije Universiteit Amsterdam. E-mail:j.l.spilt@vu.nl.
Prof. dr. H. M. Koot is hoogleraar bij de afdeling Ontwikkelingpsychologie en het emgo+ Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, Vrije Universiteit Amsterdam.
Prof. dr. P. A. C. van Lier is hoogleraar bij de afdeling Ontwikkelingpsychologie en het emgo+ Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, Vrije Universiteit Amsterdam.
Dit onderzoek werd gefinancierd door ZonMw subsidie 26200002, nwo subsidie 056-35-012, en FES Leren subsidie 056-35-012.

Samenvatting

Het doel van deze studie was te onderzoeken of groepen kinderen met verschillende risicoprofielen verschillend reageren op het universele, klassikale preventieprogramma Taakspel. Taakspel werd uitgevoerd in groep 3 en 4 als onderdeel van een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek waarin 759 basisschoolleerlingen participeerden. De invloed van Taakspel op de ontwikkeling van externaliserend en internaliserend probleemgedrag van groep 2 (voormeting) t/m groep 4 werd in kaart gebracht op basis van vier metingen. Op basis van combinaties van kindfactoren, relaties met leeftijdsgenoten, gezinsfactoren en maatschappelijke factoren werden zes subgroepen geïdentificeerd die verschillend waren wat betreft risicoprofiel aan het begin van de studie. Taakspel bleek effectief bij kinderen met een laag-risicoprofiel. Taakspel was ook effectief bij kinderen met emotionele problemen en bij kinderen die het slachtoffer van pesten waren. Taakspel was echter niet effectief bij kinderen met gezinsproblemen en bij kinderen met een combinatie van bovengemiddelde tot zeer hoge niveaus van gedrag- en sociale problemen voor aanvang van de interventie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Kind en adolescent 4/2013 Naar de uitgave