Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Kind en adolescent 4/2013

Tolken bij Multi Systeem Therapie (mst): barrière of brug?

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2013
Auteurs:
BSc J. Wilpert, Dr. J. E. van Horn, Dr. R. E. A. van der Rijken
Belangrijke opmerkingen
J. Wilpert, BSc is onderzoeker bij de afdeling Onderzoek van de Waag. E-mail: JWilpert@dewaagnederland.nl.
Dr. J. E. van Horn is hoofd van de afdeling Onderzoek van de Waag.
Dr. R. E. A. van der Rijken is onderzoekscoo¨rdinator Unit Systeeminterventies van de Viersprong.

Samenvatting

Aan het gebruik van tolken in de ggz worden gunstige en ongunstige invloeden toegeschreven. Om mogelijke interferentie te beperken, beveelt Multi Systeem Therapie (mst) Services een restrictie van 10 procent tolkengebruik per caseload aan. Dit vormde de aanleiding om te onderzoeken of jongeren in mst-gezinnen waarbij een tolk werd gebruikt (‘Allochtoon met tolk’, n = 70) vaker opnieuw werden veroordeeld (algemene recidive) dan jongeren uit de groepen ‘Autochtoon’ (n = 109) en ‘Allochtoon zonder tolk’ (n = 213). Een ander doel van het onderzoek was om voorspellers voor algemene recidive te identificeren voor de totale groep. Uit de resultaten bleek dat jongeren uit de groep ‘Allochtoon met tolk’ niet vaker recidiveerden dan jongeren uit de andere groepen. Geslacht en eerdere veroordelingen bleken wel voorspellers voor recidive. De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat het inzetten van een tolk bij mst-behandelingen geen negatief effect heeft op algemene recidive, maar dat er wel andere kenmerken van de jongeren zijn die mogelijk samenhangen met recidive.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Kind en adolescent 4/2013 Naar de uitgave