Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2018 | onderzoek in het kort | Uitgave 9/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2018

Werkvermogen en werkfunctioneren na een totale knieprothese

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2018
Auteurs:
Tjerk Hylkema, Martin Stevens, Sandra Brouwer
Belangrijke opmerkingen
Oorspronkelijke publicatie: Tjerk Hylkema, Sandra Brouwer, Femke Abma, Reinoud Brouwer, Michiel de Boer, Martin Stevens. Work ability and work functioning outcome in patients after total knee arthroplasty. Ned Tijdschr Orthopaedie 2017;249(2):39-45.

Samenvatting

Een totale knieprothese (TKP) is een effectieve chirurgische ingreep voor eindstadium knieartrose. Door een vergrijzende populatie en het toenemende aantal mensen met overgewicht, worden er steeds meer TKP’s geplaatst bij jongere, werkende patiënten. Tezamen met de hogere pensioenleeftijd zal het aantal werkende mensen met een TKP nog sneller groeien. Na de operatie keert gemiddeld twee derde van de patiënten binnen drie maanden terug naar het werk. Het is echter tot op heden niet bekend wat de mate van werkvermogen en werkfunctioneren is na terugkeer. Het doel van dit onderzoek was daarom om het werkvermogen en werkfunctioneren van werkende patiënten in kaart te brengen nadat zij terug zijn gekeerd in het werk na een TKP. Tevens werd onderzocht welke sociodemografische-, gezondheids- en werkgerelateerde variabelen met de uitkomstmaten werkvermogen en werkfunctioneren samenhangen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2018 Naar de uitgave